Andre "svaler"

Det finnes flere "svaler" enn våre kjente og kjære fra ordenen "spurvefugler", nemlig stormfuglene i stormsvalefamilien. Disse fuglene er, som navnet sier, sterkt knyttet til havet, og kommer inn til kysten nesten bare for å hekke. De er ikke så ulike de "kjente og kjære" svalene vi er så vante til å se en finværsdag, men er vanskelige fugler å iaktta, da de flyr til og fra fuglefjellene i mørket for å unngå predasjon. Eggleggingen starter ikke før de fleste andre fuglene ferdige i august, og unger kan være bundet til reiret helt til desember.

Stormsvalefamilien omfatter arter som Oseanstormsvale (Oceanites oceanicus), Havsvale (Hydrobates pelagicus), Stormsvale (Oceanodroma leucorhoa)

 Havsvale fotografert under ringmerking.   Foto: Jon Olav Larsen / Lofotenphoto.com

 

 

En annen type "svaler" er brakksvalene som er en familie blandt vade- måke og alkefuglene. Disse er små vadefugler som liker seg i tørre, varme og steinete/golde omgivelser, og noen av dem kan av og til forveksles med "våre" svaler eller seilere. De er jevnstore med "våre" svaler og i likhet med dem så jakter brakksvalene også på insekter i luften. De holder hovedsaklig til i steppeområder fra øst-europa østover til India, men enkelte individer tar turen nordover til oss. Brakksvalefamilien omfatter arter som Brakksvale (Glareola pratincola), Orientbrakksvale (Glareola maldivarum) og Steppebrakksvale (Glareola nordmanni).

Brakksvale.   Foto: Daniel Pettersson / Wikimedia