Hemnes første store sandsvalebygg

08.05.2017 20:50

Nå like før sandsvalenes ankomst har det blitt montert opp et nytt sandsvalebygg i Hemne. Denne kolonikassen er basert på utprøvde prinsipper fra Storbrittannia. Planlegginga har pågått i lang tid, men bygginga begynte ikke før i vinter.

 

Kort fortalt består den av et rammeverk med innebygde 75 cm lange 125mm rør. I front er rørene tildekket med ei plate med borede flygehull på ca 45mm og på baksiden er hvert enkelt rør tildekket med et endelokk beregnet for slike rør.

 

Mellomrommet mellom rørene er fyllt med bygningsisolasjon.

 

Det ble bygget to like kolonikasser med 3x13 hull.

 

Bakveggen på kassene kan taes av for vedlikehold og evt ringmerking. Rørene fylles delvis med sand før det settes på et endelokk. Det er bakerst ved endelokket at sandsvalene vil bygge sine reir.

En titt inni kassen bakfra.

 

Kassene fikk lys farge på tak og vegger for å begrense effekten av solvarmen, og de er montert på et stativ som forhindrer at kassen havarerer selv om det skulle rase ut mye masser under dem.

I sandfasaden under har det hekket sandsvaler i flere år. Denne fasaden har årlig blitt justert med spade som verktøy.

 

Etter hvert skal kassene flyttes.De kommer da noe høyere over bakken som vern mot rovdyr og som erstatning for sandfasaden som etter noe tid vil komme til å flate ut og bli ubebeboelig for sandsvaler.