Sandsvalebygg -status 2014

16.09.2014 21:11

Hekkesesongen er ubønnhørlig over for i år. Her er en kortfattet oppsummering av sommerens aktiviteter i og rundt de norske sandsvalebygga.

sandsvalehotellet på Haukås, Bergen hekket det i fjor ni par. I år økte antallet beboere betydelig. 23 par hekket der, og flere av dem hadde to kull

Aktivitet ved hotellet på Haukås i Bergen   Foto: Sindre Aven


I Leirskarddalen, Hemnes er det vanligvis veldig stor aktivitet. I fjor var det fullt hus og 110 sandsvaler ble ringmerket. Også i år var det fullt, og 121 årsunger fra første kull ble ringmerket. I tillegg hadde en del par et andrekull.

Sandsvalehotellet ved Grimstadvatnet på Hareid er av en eller annen grunn ikke like populært. Foreløpig er det ingen som har dristet seg til å bosette seg der. Kun èn sandsvale ble sett der i år. Den fløy rundt og kikket på huset noen minutter før den forsvant

Hos Norstone på Tau i Strand kommune har det også i år vært hekking i skjæringa som ble laget til sandsvalene for noen år siden. Mye av skjæringa har rast ut, så den er snart ikke egnet til hekking lenger. De nye sandsvalehøyhusa som ble satt opp et stykke unna i vinter, for å erstatte den gamle skjæringa, har stått tomme hele sommeren.

To nye sandsvalebygg satt opp i Kalandsvika i Bergen og Gjønnes i Larvik har stått tomme hele sommeren. Det kommer forhåpentligvis en presentasjon av disse to sandsvalebygga her på Svalene Våre etter hvert.