Amursvale

(Cecropis daurica)

Sv: Rostgumpsvala,  Da:  Rødrygget svale,  Fi: Ruostepääsky,  GB/US: Redrumped Swallow

Foto: Frank Grønningsæter


 

Amursvala er en liten spurvefugl i svalefamilien, og kan deles opp i et titallas underarter

Den hekker ikke i norden, men noen fugler besøker oss årlig.

 

BESKRIVELSE

Amursvala er liten, ca 14-19 cm lang.

På oversidea er amursvala blåglinsende svarte, med lys og rødlig overgump og ansikt. Undersida er skittenhvit med diffuse striper. I motsetning til låvesvala har amursvala svart underside på stjertfjærene som også er noe kortere enn låvesvalas. Vingene er brede og spisse, og amursvala kan i flukt minne om tårnseilere.

 

UTBREDELSE

Amursvala hekker i et belte fra Portugal, Spania og tropisk afrika til India, sør-Sibir og Japan. Overvintring skjer i India og afrika hvor fuglene er stedfaste hele året. Amursvaler opptrer også her hos oss, samt i nord-Australia og Christmas Island. De er sterkt knyttet til landskap med klipper og fjellformasjoner, både på fjellet og ved kysten, som er favorittsteder å bygge reir på.

I norge opptrer amusvala sjelden og enkeltvis i hele landet, men oftest i sør.

 

UNDERARTER

Underarter er en betegnelse på variasjoner av samme art. Oftest er det små ulikheter på utseendet og geografiske forskjeller som skiller dem fra hverandre. Flere av underartene til Amursvala kan bare skilles på Vingespenn og lengde på stjertfjær, og disse bestandene overlapper ofte hverandre i utbredelsesområde.

  • C. d. hyperythra holder til på Sri Lanka og er stedfast. Denne varianten har en dyp brun-rød underside.
  • C. d. erythropygia er den Indiske varianten med mørk rød-brun overgump, og uten striper.
  • C. d.  japonica hekker i Øst-asia og overvintrer i India, indokina og nord-Australia, og kjennes på de meget tydelige stripene på undersida.
  • C. d. nipalensis hekker i Himalaya og overvintrer på den indiske halvøy. De kjennes igjen på en blekere overgump med mørke striper.
  • C. d. rufula er den Europeiske varianten som hekker fra Iberia-halvøya østover til Kashmir og overvintrer lenger sør. Den skilles fra de andre på den dype brun-røde overgumpen som blekner til hvitt ved stjertrota.
  • C. d. gephyra i indre mongolia er vurdert å kunne bli utvannet fra nominatformen, og kan forsvinne.
  • C. d. domicella holder til fra Senegal og Gambia til Etiopia.
  • C. d. kumboensis holder til i høylandet i Sierra Leone og Kamerun.
  • C. d. melanocrissus er den varianten som holder til i Etiopisk høyland.
  • C. d. emini er en variant i Sudan, Uganda, Kenya og Zambia.
  • C. d. disjuncta
  • C. d. emini
  • C.d scullii
  • C. d. daurica

FØDE

I likhet med de andre svaleartene lever amursvalene hovedsaklig av insekter de fanger i lufta.

 

HEKKING

Amursvalene hekker sjelden i store kolonier selv om de kan opptre i store flokker utenom hekketida. Reiret bygges under et overheng i fjellet eller i bygninger, og minner om en igloo som henger oppunder taket, Det bygges av jord og leire. Først bygges en halv skål, som så mures igjen. Til slutt bygges en tunell til inngang. Paringen foregår inne i reiret, og med en slik utforming vil det være lettere å begrense andre hanners tilgang til reiret. I reiret legges 3-6 egg som klekkes etter ca 2 uker.