Kunstige reir

 
Mange ønsker å hjelpe våre fugler ved å legge til rette for at de lettere skal finne seg en hekkeplass. Også taksvaler tar i mot hjelp og bosetter seg gjerne i et kunstig reir hvis det henger på rett plass. Hvis de allerede har tilhold i nærheten er det enda større sjanse for at de bosetter seg i dine utplasserte reir. Kunstige reir får du kjøpt i nettbutikker, eller du kan ganske enkelt lage dem selv.
 
Slike reir får du kjøpt i Nof's egen nettbutikk Natur og Fritid.   Foto: NaturogFritid.no
 
 
 
Har du lyst til å bygge dine egne reir trenger du tre ting:
 • En grov uhøvlet plank med 20cm bredde. Lengden avhenger av hvor mange reirskåler som skal monteres.
 • En støpeform. Til dette kan du bruke en helt vanlig lekeball i plast. Billige glatte baller uten blære er meget godt egnet til formålet
 • Støpemasse. Det er mye som kan brukes til å støpe med. En blanding av sement og fin sagflis er godt egnet.

  Her er en oppskrift på hjemmelaget sement:

  Ingredienser:
  1 kopp lunkent vann
  3 kopper varmt vann
  1 kopp mel
  ½ kopp harpiks-lim
  Kanelolje

  - Bland harpiks og mel i en kasserolle
  - Tilsett lunkent vann forsiktig og bland med melblandingen
  - Bland inn varmt vann under kraftig røring til massen er jevn
  - Kok opp på lav varme, og rør til blandingen er klar og tykk
  - Tilsett kanelolje

Ved bruk av hjemmelaget sement kan det være lurt å male reirbollene grå/brune, slik at de ligner mer på naturlige reir.

Selvgjort er velgjort.   Foto: Jostein Bidtnes

 
 

 

Når du har skaffet til veie alt nødvendig utstyr er det bare å følge disse punktene:

 1. Del ballen inn i fire like store deler med en markeringstusj, og kutt forsiktig langs streken med en skarp kniv (Figur 1).
 2. Marker og kutt inngangshullet til reirbollen. Dette må være en halvsirkel som er 60 mm bred og 25 mm dyp. Lim maskeringstape på innsiden av støpeformen (ballen), og sørg for at tapen går en del utenfor formen (Figur 2).
 3. Bor tre skruehull i planken for å kunne feste den til veggen. Om du ønsker å kunne fjerne reiret enkelt fra veggen/takskjegget, kan man feste kroker til planken i stedet.
 4. Plasser støpeformen kant i kant med «toppen» av planken, og bruk de løse endene av maskeringsteipen til å feste den. Dytt avispapir ned i formen for å gjøre den solid før støpingen (Figur 3).
 5. Hell et tykt lag med fyll (sement og sagmugg) utenpå formen slik at det overlapper skikkelig inn på planken. Bruk en kniv til å jevne ut fyllmassen på utsiden til et ca. 1 cm tykt lag (Figur 3). For at støpen skal sitte ekstra godt til planken kan man vurdere å slå inn noen små spiker rundt formen som støpes inn i støpemassen.
 6. La den støpte formen ligge i romtemperatur til støpemassen har størkna skikkelig både på innsiden og utsiden. Fjern så støpeformen, avispapir og maskeringstape forsiktig (Figur 4)
 7. Forsegl sammenføyningen mellom innsiden av reirbollen og planken med en god ladning trelim, og la dette tørke skikkelig. Dekk utsiden av reirbollen med våt jord e.l., og la dette tørke før reirbollen henges opp (Figur 5)
 8. Fest planken med reirbollen under takskjegget slik at den sitter tett opp i hjørnet mellom veggen og taket. Det overhengende takskjegget må gå langt nok ut til at det gir reiret beskyttelse fra omgivelsene. Lager du flere reirboller er det lurt å plassere disse i grupper for best mulig resultat. Det vil bli en del urensligheter under slike reir. Ta hensyn til det når du velger steder for opphenging.
Illustrasjon: RSPB
 
 
Noen punkter som kan gjøre ditt sted mer attraktivt for taksvalene:

 

 • Man har sett indikasjoner på at taksvaler foretrekker å hekke på vegger som vender mot øst eller nord, Imidlertid kan arten også hekke på vegger som vender i andre retninger.
 • Prøv å henge opp noen kunstige reir. Det er ikke sikkert taksvalene vil hekke i dem, men det kan lokke dem til å bygge et reir selv i nærheten. Siden taksvalen er en kolonihekker, er det bare en fordel om man henger opp flere ved siden av hverandre.
 • Har du et hvitt eller lyst hus har du en fordel. Det sises at det er en fordel om den øverste halvdelen av bygningen males i en lys farge
 • Det tar taksvalene ca 3 uker å bygge et reir.Klissete/klebende jord er perfekt til dette. En gjørmedam i nærheten er en fordel. Hvis det ikke regner nok kan man lage en dam ved å tilføre vann på et egnet sted.
 
 
Takk til NOF og RSPB for oversettelser og illustrasjoner.